Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando consideraremos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí
APP ENTER
ENTRAR

He oblidat la contrasenya

ENCARA NO T'HAS REGISTRAT?

En registrar-se accepta la política d'ús així com la política de privacitat

En registrar-te acceptes la recepció d'informació rellevant de BarcelonActua

Programa Beques U-BAC

FER UN DONATIU

El programa Beques Universitàries U-BAC té com a objectiu potenciar l’ascensor social a través de l’educació.

El projecte fa possible que joves de famílies en risc d’exclusió social i que pertanyen a instituts de Màxima Complexitat de Barcelona, puguin accedir a una carrera universitària.

¿Perquè nèix aquest Programa?

Les Beques U-BAC van néixer l’any 2014 quan, a través d'una col·laboració amb un institut de Màxima Complexitat, vàrem constatar l'ínfim nombre d’alumnes d’aquests instituts que accedien a la universitat.
 

A partir de l’estudi sobre les beques públiques, vàrem detectar 3 grans mancances:

  • Nula comunicació de les beques universitàries als alumnes d’instituts de Màxima Complexitat.
  • Les beques públiques no s’atorguen fins al febrer/març de l’any següent, de manera que molts/es estudiants ja no poden accedir-hi per impossibilitat de fer el pagament inicial de la matrícula.
  • No hi ha cap seguiment de l’estudiant becat.
     

Les Beques U-BAC donen resposta a aquesta problemàtica social, encarant l’acció en impulsar que joves en situació de vulnerabilitat puguin tenir les mateixes oportunitats d’èxit que la resta de joves.

Què inclou aquesta Beca?

(*) Inclòs el co-finançament d'un ordinador, subjecte a bons resultats acadèmics
(**) Inlcòs el finançament d'una acadèmia o classes particulars, en funció de cada cas en particular
Alumnes per edició

1ª Edició: Curs universitari 2015/16. 3 estudiants Becats. Institut Barri Besòs.

2ª Edició: Curs 2016/17. 9 estudiants becats. Instituts IES Barri Besòs, IES Miquel Tarradell i IES Pau Claris
 
3ª Edició: Curs 2017/18. 15 estudiants becats. Instituts IES Barri Besòs, IES Miquel Tarradell i IES Milà i Fontanals.

4ª Edició: Curs 2018/19. 18 estudiants becats.Instituts IES Barri Besòs, IES Miquel Tarradell, IES Milà i Fontanals i INS Pau Clarís

5ª Edició: Curs 2019/20: 21 estudiants becats. Instituts INS Galileo Galilei, INS Milà i Fontanals, INS Barri Besòs, INS Consell de Cent, INS Miquel Tarradell, INS Pau Clarís

6ª Edició: Curs 2020/21: 19 estudiants becats. Instituts INS Galileo Galilei, INS Milà i Fontanals, INS Barri Besòs, INS Consell de Cent, INS Miquel Tarradell, INS Pau Claris

7ª Edició: Curs 2021/22: 16 estudiants becats. Instituts INS Joan Coromines i INS Pau Claris.

Xerrades als Instituts de Màxima Complexitat

Una de les claus de l'èxit del Programa son les xerrades del coordinador del programa als alumnes de 2on de batxillerat dels Instituts de màxima complexitat.

L'objectiu d'aquestes xerrades es atançar la possibilitat d'estudiar a la universitat a aquests joves, la realitat i entorn dels quals, en la majoria dels casos els empeny a deixar els estudis per posar-se a treballar en feines de poc valor afegit.

Aquesta tasca es clau per activar l'ascensor social.
 

Les Beques U-BAC als Mitjans

Gràcies al reconeixement del projecte els mitjans han fet de portaveus del que fem. Les Beques U-BAC han tingut el seu espai a mitjans com TV3, RAC1, La Vanguardia, El Punt Avui, Economia Digital, Betevé i El Periódico.

“Un billete para el ascensor social” (El Periódico), “BarcelonActua: la xarxa d’acció social horitzontal” (ElPunt Avui) o “Aprender la lengua es fundamental para progressar” (La Vanguardia) són alguns dels titulars que han posat la mirada en el projecte.

La sostenibilitat del programa

Les Beques U-BAC es financen  través de donacions d'empreses i particulars amb sensibilitat i motivació per potenciar l'ascensor social a través de l'educació.

A més, duem a terme esdeveniments a través dels quals recaptar fons i sensibilitzar sobre aquesta realitat que viuen els joves d'instituts de màxima complexitat a casa nostra.

L'objectiu pel proper curs 2022/23 és becar a 21 estudiants. 5 nous, més la renovació dels 16 de la 7ª Edició.

Cada beca val 2.000€.

Vols col·laborar, ajudant a que un jove amb talent i pocs recursos pugui accedir a la universitat?

 

Vull col·laborar

Empreses Finançadores del Programa

03/07/2017

Les Beques U-BAC a "Divendres"

Aquest any 2017 serà la 3ra edició de les Beques U-BAC. Unes beques a través de les quals potenciem l’ascensor social, ajudant a que alumnes d’instituts d’alta complexitat puguin accedir a la universitat.

Cobrim, durant els tres primers anys de carrera, la matrícula, el material didàctic, el transport, classes d’anglès al British Council i realitzem un seguiment personalitzat de l'alumne.

El passat dilluns, al programa “Divendres” de TV3 vàrem tenir l’oportunitat de parlar-ne!

Veure font original

Alumnos

El curso universitario 2015/16 becamos a 3 estudiantes del Instituto Barrio Besòs.
 
El curso universitario 2016/17 becamos a 6 estudiantes procedentes de 3 institutos: IES Barri Besòs, IES Miquel Tarradell e IES Pau Claris, además de renovar las 3 anteriores, atorgando un total de 9.
 
El curso universitario 2017/2018 hemos becado 5 becas de estudiantes procedentes de los institutos IES Barri Besòs, IES Miquel Tarradell y IES Milà i Fontanals, además de renovar 8 de los anteriores alumnos, otorgando un total de 15 becas.
 
El curso 2018/19 es especial para nosotros, pues los 3 alumnos que accedieron por primera vez finalizaran el programa de la beca. El objetivo es otorgar otras 5 becas, llegando, por lo tanto, a un total de 15 becas, así como hacer partícipes a los cuatro institutos que forman parte del proyecto
 
El curso 2019/20 becamos a 10 estudiantes procedentes de los institutos INS Galileo Galilei, INS Milà i Fontanals, INS Barri Besòs, INS Consell de Cent, INS Miquel Tarradell, además de renovar a 11 estudiantes, otorgando un total de 21 becas. Los 5 alumnos de la generación del curso 2016-2017 finalizaron exitosamente su beca con la Fundación.
 
El curso 2020/21 becamos a 4 estudiantes procedentes de los institutos INS Galileo Galilei, e INS Pau Claris, además de renovar a 15 estudiantes de las ediciones pasadas, otrogando un total de 19 becas. 4 alumnos de la generación del curso 2017-2018 finalizaron exitosamente su beca con la Fundación.
 
El curso actual 2021/22 hemos becado a 4 estudiantes procedentes de los institutos INS Joan Coromines, e INS Pau Claris, además de renovar a 12 estudiantes de las ediciones pasadas, otorgando un total de 16 becas. 5 alumnos de la generación del curso 2018-2019 finalizaron exitosamente su beca con la Fundación.

11/03/2022

En el marco de todas las ediciones del Programa de las Becas U-BAC, los institutos participantes han sido:

    INS Barri Besòs (Besòs)

    INS Miquel Tarradell (Raval)

    INS Milà i Fontanals (Raval)

    INS Pau Claris (Fort Pienc)

    INS Galileo Galilei (Prosperitat)

    INS Joan Coromines (Sants)

    INS Consell de Cent (Poblesec)


Actualmente raíz de la colaboración con el Programa Prometeus, los institutos con los que este año desarrollamos el proceso de selección son:

    INS Pau Claris (Fort Pienc)

    INS Galileo Galilei (Prosperitat)

29/03/2017

Empreses compromeses, essencials pel projecte

La cerca de finançament per les Beques BAC és fonamental per la sostenibilitat del projecte. Un projecte que iniciàrem gràcies a l’aportació d’un gran donant, preocupat per la creixent desigualtat d’oportunitats entre joves de diferents entorns socials, i al que s’hi ha anat sumant altres donants i, sobretot, empreses.

Gràcies a empreses com Henkel, Finques Grau, Carnival, Camarassa i Vopi4, 9 alumnes dels Instituts Barri Besòs (Besòs), Miquel Taradell (Raval), IES Pau Claris (Born) han estat becats el curs 2016-2017 per poder fer estudis universitaris, com Periodisme, Arquitectura Tècnica, ADE, Relacions Laborals, Història, Infermeria, Disseny, Publicitat o Empresa Internacional.

A tots ells, BarcelonActua els fa un acompanyament i un seguiment del seu rendiment

Les Beques U-BAC als mitjans

Ja en són 5 d’edicions de les Beques U-BAC!

Gràcies al reconeixement del projecte els mitjans han fet de portaveus del que fem. Les Beques U-BAC han tingut el seu espai a mitjans com TV3, RAC1, La Vanguardia, ElPunt Avui, Economia Digital, Betevé i El Periódico.

“Un billete para el ascensor social” (El Periódico), “BarcelonActua: la xarxa d’acció social horitzontal” (ElPunt Avui) o “Aprender la lengua es fundamental para progressar” (La Vanguardia) són alguns dels titulars que han posat la mirada en el projecte.

Beques BAC, un ascensor social a través de l’educació

Les Beques BAC van néixer l’any 2014, arran de la constatació, a través de diferents projectes duts a terme des de la Fundació amb un institut d’alta complexitat de Barcelona, del nombre ínfim d’alumnes d’aquest centre que accedien a la Universitat.

Vàrem indagar sobre les beques públiques, i vàrem detectar 3 grans mancances:

·         Manca de comunicació de les beques universitàries als alumnes d’instituts d’alta complexitat.

·         Les beques publiques no s’atorguen fins al febrer/març de l’any següent, de manera que molts estudiants ja no poden accedir-hi per impossibilitat de fer el pagament inicial de la matrícula.

·         Cap seguiment/recolzament de l’estudiant becat

Les Beques BAC tenen com a objectiu potenciar l’ascensor social a través de l’educació, en joves de famílies en risc d’ exclusió social, que pertanyen a instituts de màxima complexitat de Barcelona.